Εκτός από την Nikon D4 που έχει θύρα ethernet και την D3200 που έχει extra πομπό WiFi
δεν γνωρίζω κάποια άλλη DSLR που να επιτρέπει σύνδεση με το ίντερνετ.
Παρακάτω περιγράφεται πώς μπορούμε να κατεβάσουμε τις εικόνες στο κινητό, για να τις μοιραστούμε απευθείας ή αργότερα στο ιντερνετ.
Τα μόνα που χρειάζονται είναι ένα card reader, ένα android κινητό, ένα καλώδιο USB On-the-Go (μαύρο στην εικ.1) κι ένα καλώδιο USB Y-splitter (από αυτά που έχουν μερικοί εξ.σκληροί δίσκοι για να παρέχουν περισσότερα αμπέρ στην είσοδό τους)
Συνδεσμολογία:
Τα περισσότερα smartphones και αρκετά tablets έχουν microUSB θύρα για επικοινωνία με περιφερειακά. Επομένως με ένα καλώδιο USB-OtG και εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλοι drivers (το android στηρίζεται στο linux, έχει ενσωματωμένους drivers για USB storage devices καθώς και για άλλα περιφερειακά) μπορούμε να διαβάσουμε τα περιεχόμενα ενός flash drive ή μιας κάρτας SD/CF/mS.
Το πρόβλημα είναι ότι τα κινητά δεν παρέχουν ρεύμα στη MicroUSB θύρα τους. Με το Y-splitter ή και με άλλους τρόπους (δες εδώ) δίνουμε ρεύμα +5V ταυτόχρονα στο flash drive και στη θύρα microUSB του κινητού. Για να ελέγξουμε αν πάει ρεύμα παντού βεβαιωνόμαστε πως το κινητό φορτίζει και το λαμπάκι του flash drive/card reader ανάβει. Στις εικόνες ρεύμα δίνει μια μπαταρία, ενώ αν είστε στο γραφείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη USB θύρα του υπολογιστή σας.
Με τον file manager του κινητού εντοπίζουμε το flash drive (συνήθως στο /mnt/usb, ειδάλλως χρειάζεται mount, διάβασε στο link)
μετατρέπουμε το raw είτε μέσα στη μηχανή είτε μέσα στο κινητό σε jpeg
και το μοιραζόμαστε στο ιντερνετ μέσω 3G.
Αυτό ειν’ όλο.
Πόσες φορές δεν μας έχει τύχει να μας ζητήσουν επιτόπου μια φωτ/φία ή να πρέπει να ανεβάσουμε άμεσα ένα ρεπορτάζ.
Υπάρχει βεβαίως και η λύση της Eye-Fi κάρτας όμως είναι ακριβή και απίθανη λύση όλες μας οι κάρτες να είναι τέτοιες. Είναι πάντως δοκιμασμένες και αξιόπιστες.